
 
 

FAQ wersja 1.0 
 
 
W poniższym dokumencie znajdziecie najczęściej pojawiające się pytania dotyczące zasad          
ogólnych i poszczególnych jednostek w Lumerii. Jeżeli jakieś pytanie pojawiło się raz, czy             
dwa, to najpewniej go tutaj nie znajdziecie, jeśli jednak spłynęło ono z wielu różnych źródeł,               
to uznajemy, że jakaś mechanika czy interakcja nie są do końca jasne i warto je tutaj                
umieścić. Dokument ten będzie uaktualniany co jakiś czas, zmiany w stosunku do            
poprzedniej wersji znajdziecie zaznaczone czerwonym kolorem. 
 
 
MANEWRY: 
 
P:​ Czy w fazie wykonywania manewrów gracz może wykonać więcej niż jeden manewr? 
O: Tak, zgodnie z opisem fazy manewrów na stronie 13 w instrukcji, gracze wykonują je               
naprzemiennie, dopóki obaj nie spasują. Można więc wykonać więcej niż jeden manewr,            
jednak po każdym z nich przeciwnik ma możliwość odpowiedzi. 
 
KOŚCI AKTYWACJI: 
 
P:​ Czy jednostka może być jednocześnie umocniona i wyczerpana? 
O: Nie. Kość aktywacji posiada 3 stopnie stanu jednostki : wyczerpany, neutralny oraz             
umocniony. Jeżeli jednostka zmienia swój stan (ze względu na wykonane akcje, czy            
umiejętności dodatkowe) to zmienia go o 1 stopień. I tak Jednostka, która wykona akcję bieg               
będzie wyczerpana, jeżeli jednak z jakiegoś powodu po biegu mogłaby się umocnić (na             
przykład Herkules) to po prostu wraca do stanu neutralnego, ponieważ wyczerpanie  
i umocnienie się “znoszą”. 
 
P:​ Czy jednostka może być podwójnie wyczerpana, lub umocniona? 
O:​ Nie, stan jednostki jest jednopoziomowy. 
 
 
TROLL: 
 
P:​ Troll odpycha na 3 pola. Co w przypadku, kiedy nie może odepchnąć pełnych 3 pól? 
O: Jednostka odpychana jest o tyle, o ile to możliwe, i jest traktowana jak osaczona, wedle                
normalnych zasad. 



 
P:​ Czy Troll może być odepchnięty przez Minotaura? 
O: Nie, Troll nie może być odepchnięty w żadnym z istniejących przypadków. Zasada             
Minotaura mówi, że odpycha on niezależnie od ilości wymaganych trafień, jednak Troll nie             
może być odepchnięty, po prostu nie podlega zasadom dotyczącym odepchnięcia. 
 
P:​ Czy Trolla można osaczyć? 
O: Nie, ponieważ nie podlega zasadom odepchnięcia, nie podlega też zasadom osaczenia. 
 
 
 
 
 
BABA JAGA 
 
Tutaj na początek bardziej opisowo. Baba Jaga przejmuje jednostkę przeciwnika. Oznacza           
to, że jednostka ta w tym konkretnym momencie należy do gracza kontrolującego Baba             
Jagę, ze wszystkimi tego implikacjami. Jeżeli możecie coś zrobić swoją jednostką, to            
możecie też zrobić to tą. Jeżeli jakieś inne zasady/manewry/modyfikacje.zdolności specjalne          
działają pasywnie na Wasze jednostki, to działają też na tę jednostkę w trakcie działania              
uroku. 
 
P: ​Czy jednostka przejęta przez Baba Jagę może atakować swoje jednostki?  
O: To dwuetapowe pytanie. Nie, żadna jednostka w grze nie może atakować swoich             
jednostek. Ponieważ jednak jednostka, wobec której Baba Jaga użyła uroku, tymczasowo           
należy do gracza kontrolującego Baba Jagę, to tak, może atakować jednostki znajdujące się             
w armii gracza, który oryginalnie wystawił ją na stół. 
 
P:​ Czy Baba Jaga może przejąć inną Baba Jagę i użyć nią uroku? 
O: Tak, jednak przejęta Baba Jaga nie może użyć Uroku wobec “oryginalnej” Baba Jagi              
tworząc w ten sposób niekończącą się pętlę. Takie zagranie jest zabronione na mocy tego              
dokumentu ;) 
 
P: ​Czy jeżeli jednostka, którą Baba Jaga przejęła atakuje, to gracz może używać Fortuny? 
O: Tak, swojej.  
 
P: Czy kości nietrafione w ataku wykonanym przejętą przez Baba Jagę jednostką odnawiają             
żeton na Torze Odnowy? 
O: Tak, należącym do gracza kontrolującego Baba Jagę. 
 
 
BESTIE LUMERII: 
 
P:​ Gdzie powinien zaczynać Targos? 
O: Gracze umieszczają Targosa tak, aby zajmował centralne pole planszy, oraz 3 inne pełne              
pola. Strona, w którą zostanie “przesunięty” względem środka zależy od graczy i decyzja ta              
jest elementem ich walki z bestią. 


