Wsiąść do Pociągu: Europa

Ticket to Ride: Europe
Wsiąść do Pociągu: Europa

Polska premiera: 2007
Globalna premiera: 2005
Polscy wydawcy: Rebel
Globalni wydawcy: Days Of Wonder
Liczba graczy: 2-5
Czas gry: 60-90 min
Wiek: 8+

Kategorie: Rodzinne
7.8 /10
na podstawie 41 ocen
Ocena gry
1.3 /5
na podstawie 29 ocen
Próg wejścia
Stella
12 stycznia 2022, 17:42
9
Super gra rodzinna. Łatwe zasady, wymaga myślenia. Dla każdego. Polecam
Ta opinia była pomocna:
Kopereeek
17 października 2021, 15:20
9
Łatwa, przyjemne, regrywalna, z dużą ilością dodatków. Bardzo dobry tytuł.
Ta opinia była pomocna:
Venomen11
28 września 2021, 18:18
8
Pociągi... Najlepsza gra rodzinna w jaką grałem! Prosta ciekawa, z lekką negatywną interakcją jak się komuś trasę podbierze, gra dla każdego! :)
Ta opinia była pomocna:
Ner Algert
07 września 2021, 22:56
8
Proste zasady, niski próg wejścia, dynamiczna rozgrywka i zadziwiająco dużo frajdy.
Ta opinia była pomocna:
Kuba
30 sierpnia 2021, 22:53
5
Osobiście nie przepadam za tą grą, głównie ze względu na dużą losowość. Ale jest to jedyna gra do której moi rodzice chętnie przysiądą. Świetnie się sprawdza na rodzinne granie.
Ta opinia była pomocna:
CYSIEK
25 sierpnia 2021, 01:15
8
Świetna gra o budowaniu połączeń kolejowych, łatwe zasady z którymi poradzi sobie 6/7 latek. Świetnie wykonane wagoniki, dworce, karty jak i plansza.
Ta opinia była pomocna:
Starybykagra
20 sierpnia 2021, 13:54
7
Podobno z pizzą jest jak z seksem. Jest dobra nawet gdy nie jest dobra. Biorąc pod uwagęilość profanacji poczciwej margherity musi to być prawda. W świecie gier planszowych nie musisz się zastanawiać nad smakiem włoskiego placka, bo wystarczy "Wsiąść do pociągu" - nie koniecznie byle jakiego. Ticket to Ride to taka gra, która zasmakuje wszystkim, ma zrozumiały temat, jest śliczna, rozpieszcza daltonistów i działa. Zatem jeśli nie wiesz co podać wieczorem, a ani z Ciebie Amaro, ani Amore, postaw na coś lekkostrawnego. Ticket to Ride. Udany wieczór murowany, para w ruch, buch i ciuch ciuch :D
Ta opinia była pomocna:
q6games
17 sierpnia 2021, 19:25
7
Spokojna gra z nutą rywalizacji. Proste zasady i szybkie przygotowanie gry są na plus.
Gra jest świetna na rodzinne spotkania i wieczory ze znajomymi, ale szybko się nudzi. Dla mnie idealna na 1-2 rozgrywki na miesiąc.
Ta opinia była pomocna:
HKG Gildia
16 sierpnia 2021, 10:53
10
W tym roku mija 15 lat, od kiedy społeczność graczy może się cieszyć prostą familijną grą Alana R. Moona polegającą na tworzeniu połączeń pomiędzy dwoma miastami za pomocą wagoników. Sama gra już na etapie testów została szybko zaakceptowana przez członków wydawnictwa Days of Wonder i po kilku kosmetycznych zmianach, w 2004 roku tytuł trafił na sklepowe półki i zdobył prestiżową nagrodę Spiel des Jahres.

Wsiąść do Pociągu: Europa to jedna z wielu dostępnych na rynku pozycji z serii, a zarazem jedna z najpopularniejszych. Na mapie Europy gracze będą starali się zrealizować połączenia poprzez zagrywanie kart w odpowiednich kolorach, co da im punkty zarówno za długość połączenia kolejowego, jak i zrealizowanie otrzymanego biletu na daną trasę. Każdy z graczy w swojej turze może wykonać jedną z czterech dostępnych akcji: dobranie kart z wagonikami, budowę połączenia, budowę stacji lub dobranie biletów. Dobierając karty, staramy się skompletować ich ilość i kolor odpowiadające danemu połączeniu. W przypadku szarych tras kolor kart jest dowolny, o ile w dalszym ciągu są identyczne. Wyjątkiem jest lokomotywa, która może zastąpić dowolną kartę. Po zebraniu danej ilości kart gracz może wybudować połączenie za pomocą swoich wagoników i otrzymać punkty. Gra kończy się, kiedy jednemu z graczy pozostaną dwa lub mniej wagoników.

Proste, intuicyjne zasady, szybka rozgrywka i chęć ponownego rozegrania partii. Gra swoją prostotą idealnie wpisuje się w szereg tytułów, od których nowi gracze rozpoczynają swoją przygodę z planszówkami.

Obok Europy na rynku jest dostępnych wiele rozszerzeń oraz pełnych wersji gry. Fani „pociągów” mogą z powodzeniem zwiedzić Francję, Dziki Zachód, Niemcy, Kraje Północy czy Zjednoczone Królestwo, a także odbyć podróż Dookoła Świata. W sklepach dostępna jest również mapa Polski, a także wersja Pierwsza Podróż, która została dostosowana do najmłodszych graczy.

Obecnie można kupić ekskluzywną wersję gry Wsiąść do Pociągu: Europa, która poza odświeżoną mapą i wzbogaconymi graficznie kartami biletów posiada specjalne puszki, w których znajdują się szczegółowo wykonane wagoniki poczty czy przewożące samochody. Teraz każdy z graczy poza innym kolorem będzie mógł się cieszyć również innym rodzajem wagonika.
Ta opinia była pomocna:
Bob
30 lipca 2021, 14:17
6
Obok Catana i Talismana to chyba trzeci członek Świętej Gatewayowej Trójcy, która wprowadza nowych graczy w świat "poważniejszych" (niż Chińczyk czy Monopoly) planszówek. Świetna gra rodzinna dla początkujących, dużym plusem jest możliwość gry w 5 osób.
Ta opinia była pomocna:
genia_lna
20 lipca 2021, 20:35
7
Nie da się ukryć że ten tytuł jest jednym z wielu gier polecanych początkującym graczom. I słusznie. To świetna, rodzinna gra z banalnymi zasadami, przyjemną dla oka grafiką oraz porządnym wykonaniem. Myślę że jest dość regrywalna a nawet jeśli po jakimś czasie się nam znudzi można zakupić dodatki, których nie jest mało a wprowadzają przede wszystkim nowe mapy i wyzwania. "Wsiąść do pociągu" pokazuje wielu planszówkowym laikom że gry planszowe to nie tylko Monopoly i Chińczyk.
Ta opinia była pomocna:
inga_dorota
17 lipca 2021, 23:20
9
Fajna gra imprezowo-familijna, w kazdych warunkach sie sprawdzi, bo jest bardzo dobrze zaprojektowana, a czas sam przy niej znika.
Ta opinia była pomocna:
Bakcyl
15 lipca 2021, 12:51
7
Przyjemna, rodzinna gra dla niedzielnych graczy. Proste zasady.
Ta opinia była pomocna:
WePiZoBi
14 lipca 2021, 11:24
8
Bardzo fajna gra dla początkujacych graczy.
Proste zasady, a do tego mapa, pionki w kształcie wagoników i bilety wprowadzają przyjemny podróżniczy klimat.
Mimo że opis sugeruje grupę 2-5 graczy, to jest zdecydowanie raczej dla 4-5. Przy 2 i 3 osobach plansza wydaje mi się jest za duża i jest po prostu mało interakcji między graczami. Dla małych 2/3 osobowych grup polecam wersje "Wsiąść do Pociągu - Kraje Północy" https://gramywplanszowki.pl/gra/570/wsiasc-do-pociagu-kraje-polnocy?#tab
Ta opinia była pomocna:
adu111
12 lipca 2021, 00:27
8
Jedna z podstawowych wersji gry z serii Wsiąść do pociągu. Gra familijna, która świetnie sprawdzi się dla początkujących. Posiada proste zasady, które się szybko przyswaja. Dużo lepiej się sprawdza przy 4-5 graczach, gdy na planszy zaczyna się robić ciaśniej. Do gry w mniejszej ilości osób lepsze będą inne gry z tej serii np. kraje północy. Samo wykonanie elementów jest bardzo dobre i wszystko ładnie się prezentuje na planszy, dzięki czemu można faktycznie poczuć klimat budowy połączeń kolejowych.
Ta opinia była pomocna: